16 Δεκ 2009

SMX Bikes

Πλησιάζει ο καιρός για νέες εξορμήσεις στα βουνά.

Ψάχνοντας για ιδέες τροποποίησης ενός ελκήθρου που έχω με τιμονάκι (με έπιασαν τα σχεδιαστικά μου πάλι, ξύπνησε ο Κύρος Γρανάζης), κατέληξα σε ένα σύστημα που θα μπορεί γέρνοντας το σώμα να ακολουθούν τα πίσω πέδιλα παίρνοντας μια ελαφριά κλίση και πατώντας στα "μαχαίρια", όπως ακριβώς συμβαίνει με τα carving πέδιλα, στο ευρέως διαδεδομένο κοινό χειμερινό σκι.

Τρελή ιδέα! Την κάνω σκίτσο. Ψάχνω ιδέες για κατασκευή μιας και όλο και κάπου θα υπάρχει μια ιδέα κατά το ήμισυ να βοηθήσει στην ολοκλήρωσή της...

...και πέφτω πάνω σ' αυτό:



Ονομάζεται SMX. Προφανώς είναι μια παραλλαγή του γνωστού σε όλους μας, από τα παιδικά μας χρόνια και όχι μόνο, BMX, όπου S για SNOW. Έχει ένα πολύ απλό σύστημα 2 παράλληλων "σωλήνων" κάτω από το κάθισμα που με την ανάλογη κλίση του σώματος, δίνει την αντίστοιχη κλίση στα πέδιλα.

Το τιμονάκι απλώς βοηθάει στην πορεία έχοντας πάντα διορθωτικό ρόλο στην κατεύθυνση. Βελτιώνοντάς το, προστέθηκαν αναρτήσεις μπρος και πίσω. Ελαφριά κατασκευή, ανθεκτική, σβέλτη, βολικότατη. Μαλακιά σέλα και ένα σύστημα αντίστοιχο με τα "φρένα" στα σκι για να μην το "χάσεις" αν χάσεις τον έλεγχο και σου φύγει στην κατηφόρα...

Όσο για το φρενάρισμα; Σταματάει όπως θα σταματούσες με τα σκι και σίγουρα, πιο γρήγορα από ένα κοινό Snowboard.

Απολαύστε το παρακάτω βίντεο σε δράση.



Εγώ θα ψάξω αλλού για ιδέες αντίστοιχες, που ίσως με οδηγήσουν σε κάτι πρωτότυπο για δραστηριότητα στα χιόνια. Προς το παρόν... Σκι και πάλι σκι!