16 Ιουν 2008

Έφυγε νωρίς....

Άλλος ένας μεγάλος μουσικός μας άφησε πρόωρα. Προσωπικά τον λάτρεψα από τους Nils Landgren Funk Unit, μια μπάντα με σύγχρονο ήχο και τρελή ενέργεια στην σκηνή, την αγαπημένη μου τα τελευταία 7 χρόνια...

Ο λόγος για τον Esbjorn Svensson, τον 44χρονο σουηδό πιανίστα που έφυγε πρόωρα από ατύχημα σε καταδύσεις που έκανε την Κυριακή που μας πέρασε. Δεν χωράνε λόγια ούτε πρόκειται να προλογίσω για την ζωή του. Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής μου ζωής κι επιρροής το οφείλω σ' αυτόν. Ήταν πάντα στην αναζήτηση νέων ήχων και ιδεών, κάτι που θαυμάζω σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, την εξέλιξη.

Από σήμερα, παίζει στην μεγάλη μπάντα εκεί ψηλά...

7 σχόλια:

ELvA είπε...

Δεν περιμενα οτι μουσικοι σαν τον Esbjorn Svensson,η τον Nils Landgren θα ηταν γνωστοι και στην Ελλαδα!
Εισαι μειοψηφια, μαλλον :)
Να λοιπον που υπαρχουν ακομη εκπληξεις στα μουσικα πραγματα, στην Ελλαδα. Ευτυχως δεν ακουνε ολοι μονο Παπαριζου, ασε που και αυτη απο Σουηδια ειναι! :)

Rami είπε...

Δεν περίμενα σχόλιο στο συγκεκριμένο θέμα να σου πω την αλήθεια... :)

Τουλάχιστον ο κύκλος μου (φίλοι μουσικοί και μη), γνωρίζει καλά την σουηδική σκηνή και τους Nils και Esbjorn. Αν μην τι άλλο, η jazz σκηνή σας είναι αρκετά ψηλά παγκοσμίως!

...κι η Παπαρίζου, είναι φωνάρα! Δεν έχω ακούσει από καμιά να τραγουδάει ελληνικά με τόσο blues χροιά. Γιατί όχι και Παπαρίζου λοιπόν! :)

ELvA είπε...

Ευτυχως που η Σουηδικη jazz σκηνη ειναι ψηλα, αλλιως θα εκπροσωπουσαν τη χωρα μονο η Carola και η Charlotte Perelli! Αυτο τα λεει ολα, σε μια χωρα που η Εurovision ειναι...“θρησκεια”! :)
Αν και δεν ακουω πολυ σουηδικη μουσικη, υπαρχουν μερικα καλα γκρουπς, εδω, που ομως λιγοι Σουηδοι τα γνωριζουν.
Αν δεν ειχες ακουσει τους Fläskkvartetten, πριν, μπορεις να τους ακουσεις τωρα: http://www.youtube.com/watch?v=PZn_hTLOxNQ

Rami είπε...

Τον Waltz, κάπου τον είχε πάρει το μάτι μου, την μπάντα αυτή όχι! Ωραία μπάντα, ωραίος ήχος! Θυμίζει λίγο στο ύφος και μια δουλειά του Nils, το Sentimental Journey. ;)

Rami είπε...

Κι αν σου αρέσει αυτό το pop/jazz ύφος, αξίζει να δεις και τον Jamie Cullum (αν δεν τον ξέρεις ήδη)

http://www.youtube.com/watch?v=F1r6GcPqFSo

ELvA είπε...

Καλος και ο Jamie C., τον εχω ακουσει, αλλα αν δεις και απο το κοινο του ειναι λιγο..παππουδες, ;)
Ενω, ειναι σιγουρο οτι το κοινο των Fläskkvartetten ειναι πιο απαιτητικο και σιγουρα δεν ειναι 'καποιας ηλικιας'!
Τσπ,ενας αλλος Σουηδος καλλιτεχνης που μου αρεσει και πιστευω οτι δεν ειναι γνωστος στην Ελλαδα, ειναι ο Thåström. Ενα απο τα αγαπημενα μου τραγουδια,ειναι το:
http://www.youtube.com/watch?v=03olYfVdF8g

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε φίλε!... Πάει ο Σβένσον;... ... ... ...